Araç Koltuğu; Çocuklar için araba da yeterli güvenlik önlemleri alınması herhangi bir kaza durumunda olası yaralanmaların önüne geçebilir. Çocukların araçta güvenliğini sağlamak için kullanılabilecek en önemli ürün güvenlik konusunda yeterli testlerden geçmiş ve onay almış bir araç koltuğudur. İnanılanın aksine araçtaki En güvenli yer anne babanın kucağı değildir. Oldukça düşük hızlarda bile çocuğunuzu kucağınızda tutmanız mümkün olmayabilir, çocuğunuzu kucağınızda tutsanız daha iyi yaralanmaların önüne geçemeyebilirsiniz.
Bebek araç koltuğu kullanırken en sık yapılan hata koltuğu hava yastığının önüne koymaktır. Yapılan diğer hatalar için koltuğun yanlış yönde yerleştirilmesi koltuğun yanlış sabitlenmesi ve bebeğin koltuğa yanlış yerleştirilmesidir.
Ailelerin önemli bir kısmı kısa sürecek yolculuklarda bebek koltuğunu kullanmamayı tercih etmektedir. Kazalarla ilgili istatistiklere göre kazaların çoğu evden 8 kilometre uzaklaşmadan yapılmakta ve saatte 40 kilometre kızın altında giderken gerçekleşmektedir.
Bebek Araç Koltuğunu Seçme
Doğru koltuğu seçmenin size yardımcı olabilecek öneriler aşağıda sıralanmıştır
- Satılan koltuklar genellikle güvenlik kılavuzlarında belirtilen kurallara uygun olarak üretilmiştir. Oto koltuğunun Avrupa güvenlik standartlarına uygun bir ürün olmasına ve gerekli sertifikalarının bulunmasına özen gösterin.
- Aracınızın Kullanma talimatlarını dikkate alarak koltuğunuzu seçiniz ve kullanmadan önce mutlaka deneyiniz.
- Bebek araç koltuğunun aracınıza uygun ve kolayca yerleştirebilindiğine emin olunuz. Çünkü bazı arabaların emniyet kemeri uygulamaları özellikle oturma şekline veya bebek araç koltuğunun kurulumuna uygun olmayabilir.
- Sağlık sorunu olan bebekler için özel tasarlanmış buna uygun düzenlenmiş koltuklar kullanılmalıdır, özellikle erken doğan bebekler için koltukta oturma şekli solunum sıkıntısına sebep olmamalıdır.
- Ürünün, 5 nokta emniyet kemer sistemine sahip olmasına dikkat edin.
- Koltuğun iç kısmının köpükle kaplı olması da çocuğunuzun darbelere karşı çok daha korunaklı kalmasını sağlar.
- İlave baş desteği ve her iki yanda darbe emici bariyerleri olan modelleri tercih edin. Yanlardan gelebilecek olası darbelere karşı bebeğinizi en emniyetli biçimde tutabilecek modeller bunlardır.
- Oto koltuğunda kumaş seçimi de önemlidir. Bebeğinizi yazın sıcağında terletmeyecek, kışın soğuğunda ise üşütmeyecek, ayrıca yanmaz bir kumaş türünü tercih etmenizde fayda var.
- Son olarak ebeveyn açısından; kullanımı pratik, anne ya da babanın tek başınayken de zorlanmadan kullanmasına müsait bir ürün olması büyük avantaj sağlayacaktır.
Bebek Araç Koltuğunu Kurma
- Araca ait kullanma talimatını ve bebek araç koltuğunun üretici rehberini okumalısınız
- Çocukların yolculukta en güvenli olacağı yer arka koltuktur
- Birçok araçta koltukları sabitlemek için özel noktalar mevcuttur koltuğun bu noktaları tam olarak oturup kilitlendiğinden emin olunmalıdır.
- Bebek araç koltuğu bebeğin yüzü görülecek şekilde arka koltuğa yerleştirilmelidir. bebeğiniz 1 yaşından büyük veya 9 kilogram dan ağır ise hareket edebileceği bir koltuk kullanılmalıdır.
- Bebek koltuğundaki kayışlar bebeğin boyuna göre ayarlanmalıdır. Omuz kayışları hemen koltuğun altından geçmeli ve kasık kayışları çok sıkmayacak şekilde bebeği kavramalı ve düz olmalıdır.
Bebek Araç Koltuğunun Kullanımı
- İlk kullanımdan önce oto koltuğunu, kullanım kılavuzunu ayrıntılı ve dikkatli bir biçimde okumadan, verilen talimatları es geçerek tahmin ve varsayım gücünüzü kullanmak suretiyle arabaya yerleştirmeye kalkmayın. Unutmayın ki söz konusu olan bebeğinizin güvenliği!
- 8-10 yıldan daha eski koltukları mümkün mertebe kullanmamaya çalışın.
- Seyir halindeyken, özellikle de yüksek hızdayken, hangi gerekçeyle olursa olsun çocuğunuzu oto koltuğundan çıkarmayın.
- Yola çıkmadan önce her seferinde, oto koltuğunun yerine iyice oturup oturmadığını ve sağlamlığını test edin.
- Bir araç koltuğu Ancak her yolculukta kullanıldığında Çocuğunuzu korur. 2 Aracınız varsa ya iki koltuk alınmalı yada gerektiğinde araçlar arasında değiştirilmelidir.
- Çocuklar zaman zaman araç koltuğunda oturmak istemeyebilir. Bu Konuda kararlı olmalısınız ve çocuğunuza açıklama yaparak asla bir defalık izinler vermemelisiniz.
- Bebek araç koltuğu kayışları bebeği yeterince kavramalı ancak çok sıkmamalıdır.
- Sıcak ve güneşli havalarda gerekirse koltuğun üzerine bir örtü konularak Çocuğunuz güneşten korunmalıdır.
- Ne kadar kısa sürede dönecek olursanız olun çocuklar arabada yalnız bırakılmamalıdır.
- Sadece çocuğunuza özel kendi araba koltuğunuzu kullanmalısınız.
- Çocuğunuz büyüdükçe ilk aldığınız araç koltuğunu artık sığmayacaktır, yaşına uygun koltukla değiştirmeniz gerekir
- Bebeğinizin başını çok sıkmadan güvenli bir biçimde saran bir bebek oto koltuğu tercih etmelisiniz. Kafa etrafında çok boşluk kalması, kaza esnasında boyun hasarlarına neden olabilir. Bazı koltuklarda kapı tarafından gelecek darbelerin absorbe edilmesi için yan darbe emici sistemler mevcut, bu da gelen darbeyi azaltıp eşit olarak dağıtmak için iyi bir çözüm olabilir.
- Koltuğun, çocuk 105 cm boyuna gelene kadar, otomobile ters bağlanması (yani çocuğun yüzünün arkaya dönük olması) genelde ihmal edilen, fakat hayat kurtaran bir kullanım şekli. Yapılan araştırmalar, önden yapılan çarpışmaların olduğu kazalarda, ters bağlamanın çocuklarda ölüm veya kalıcı hasar oluşmasını %75’e kadar azalttığını gösteriyor.
- Çocuklarınız ters yolculuk etme konusunda adaptasyon sorunu yaşasa da, bu konuda ısrarcı olmak gerekiyor (ağlamalar sizi yıldırmasın). Bu bir lüksten ziyade zorunluluk olarak benimsenirse, bebeğin bu pozisyonda seyahate alışma sürecini daha kolay atlatmış olursunuz.
Aylara Göre Bebek Koltuğu Kullanımı
0-9 Ay Arası
- Bebeğinizin güvenliğini araç koltuğunu boşta kalan kısımlarını havlu gibi malzemeler ile doldurarak arttırabilirsiniz.
- Kasık kısmına bir havlu koyarak vücudun öne fazla gitmesini engelleyebilirsiniz.
- Sadece yüzü arka koltuğa dönük şekilde kullanılır.
- Bebeklerin kemiklerinin gelişimi henüz tamamlanmadığı için yatar veya 45-50 derecelik açıdaki bir pozisyonda kullanılmalıdır.
- Yüzü arkaya dönük biçimdeyken omuzlarından ve omuzlarının altından geçen emniyet kemerleri vardır.
- Taşınabilir parçaları ve elde taşımak için bir sapı olan modelleri de mevcuttur. (Aracı kullanırken taşıma sapının aşağıda ve kilitli pozisyonda tutulması gerekir.)
9-24 Ay Arası
- Bu yaşlardaki çocuklar oturabilir, ama güvenli oturma yüzeyine ihtiyaç duyar, bu nedenle bu koltuklara çocuk güvenlik koltuğu denir.
- Yüzü öne dönük olarak kullanılmaya başlandığında, kemerleri yukarı hareket ettiren kuvvetlendirilmiş delikleri vardır.
- Bu yaştaki çocuklar oldukça hareketlidir ve kendi kendine araç koltuğundan çıkmaya çalışabilirler. buna izin vermemelisiniz. araç seyir halindeyken çok tehlikeli olan bu durumu çocuğunuza açıklamalı sınız, sert olmayan ancak sakin ve keskin bir ses tonu ile yolculuk boyunca araç koltuğuna oturması gerektiğini anlatmalısınız.
- Çocuklar bu konuda ısrarcı olabilirler çocuğunuzun dikkatini başka alandaki çekerek Konuşarak veya şarkı söyleyerek onu sakinleştirebiliriz dikkatini dağıtabilirsiniz.
- 24-36 aya arasında çocuklar benzer davranışlar sergileyebilir ve ikna etmek daha güç olabilir, gerekirse araç koltuğuna güvenli ve sert olmayan bir oyuncak sabitlenebilir ve yolculuk boyunca değişik oyunlar oynayabilrsiniz
3-7 Yaş Arası
- Bu yaşlardaki çocuk serbestçe oturtulabilir, ancak yetişkinler için düşünülmüş emniyet kemeri, tek başına çocuk için gerekli güvenli yolculuğu sağlamaz. Bu nedenle çocuk güvenlik koltuğuna ihtiyacı vardır.
Ne zamana kadar bebek ve çocuk oto koltuğu kullanılmalı?
- Yasal olarak oto güvenlik kullanma zorunluluğunuz çocuğunuzun boyunun 1.35 ila 1.50 metreye ulaşmasıyla (yaklaşık olarak 12 yaş) sona erer. Oto güvenlik koltuğu kullanmayan çocukların seyahat süresince mutlaka emniyet kemeri takmak zorunda olduğunu unutmayın.