Bruksizm (Diş Gıcırdatma)
Bruksizm genellikle uyku sırasında görülür. En önemli nedeni strestir. Genellikle hasta dişlerini gıcırdattığının farkında değildir. Ancak diş gıcırdatma dişler, diş etleri, dişleri çevreleyen kemik yapılar, çene kemikleri ve çene ekleminde ciddi hasarlar oluşmasına sebep olabilir.
Bruksizmin fark edilen ilk bulgusu azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerinde ve ön dişlerin kesici yüzeylerinde görülen aşınmalardır. Bu aşınmalar genellikle ileri geri olmaktadır. Bu alışkanlık sonucu dişlerde aşırı hassasiyet ve kırılma, diş eti çekilmesi, dişlerin diş eti ile birleştikleri bölgeye yakın yerlerde çentik şeklinde aşınmalar, dişlerde sallantı yanaklarda rahatsızlık baş ağrısı kas ağrıları ve çene ekleminde aşınmalara yol açar.
Bunun sonucu olarak çene kilitlenmesi, çiğneme ve konuşma sırasında eklemlerden ses gelmesi ve daha ileri vakalarda çenede çıkık görülebilir.
Hasta özellikle sabah uyandığında çok şiddetli baş ağrısından ve çene eklemi çevresinde hissedilen ağrılardan, çene kasılmalarında, boyun ve sırtta tutulma ve ağrılardan şikayet eder.
Dişlerde oluşan hassasiyet önceleri basit düzeyde olsa da alışkanlığın devam etmesi halinde hastanın beslenmesi etkileyecek ciddi boyutlara ulaşabilir. Daha ileri düzeyde dişi çevreleyen kemik dokuda yıkımlara yol açarak dişlerin sallanmasına ve en sonunda diş kaybına kadar giden sonuçları ortaya çıkabilir. Bazen hasta çenesi kilitlenmiş biçiminde hekime başvurabilir. Bu durumda hastanın tedavisi etkili oluncaya kadar beslenmesi sıvı alımı sağlanmaya çalışılmalı ve çene eklemi çok fazla zorlanmamalıdır.
Bruksizmin sebep olduğu problemlerin tedavisi mümkünken bu durumun tamamen ortadan kaldırılması her zaman mümkün değildir. Tedavi daha çok akut problemleri çözmeye yönelik olarak uygulanır ve bir diş hekimi ve fizyoterapistin birlikte çalışmasını gerektirebilir. Kasların gevşemesine yönelik tedaviler uygulanabileceği gibi diş problemlerinin hallolması da sorunu çözebilmektedir, bazen bunlar yeterli olmamakta stres için tavsiyeler, ya da bruksizm için ilaç enjeksiyonu uygulanabilmektedir.
Dişler üzerine diş hekimi tarafından uygulanan şeffaf plaklar aracılığıyla da bruksizmin zararlı etkilerinden korunmak mümkündür.
https://www.drnerede.com/disler-ne-zaman-cikar-dis-gelisim-sureci/