Blog geri dön

Liposuction

Liposuction Yunanca’da yağ anlamına gelen “lipos” ve İngilizce’de emmek anlamına gelen “suction” kelimelerinin birleşimidir. Yağ dokularının vakumla dışarı alınması anlamına gelmektedir. İlk defa 1970’li yılların sonlarında uygulanmaya başlanmıştır. Yağ emmek için geliştirilmiş özel vakum cihazları ve bunların ucuna bağlanan değişik şekil ve boyuttaki kanül adı verilen özel aletler ile bu işlem gerçekleştirilir. Ayrıca yağ emmek için geliştirilmiş büyük şırıngalardan, özel uçları olan ultrasonografik cihazlardan ve yağ enjeksiyon pompalarından faydalanılır. Liposuction uygulaması ile birlikte “lipofilling” adı verilen, çökük kısımlara özel olarak alınan yağ dokusunun enjeksiyonu, vücut kontur düzeltmelerini daha mükemmel hale getirmektedir. Liposuction ve lipofilling uygulamasının her ikisi birden “liposculpture” adı da verilir.

 Hangi durumlarda tercih edilir?

Liposuction bir zayıflama ameliyatı olmayıp, düzensizlik oluşturan anormal yağ birikimlerinin alınmasıdır. Derinin altında, deri ve kaslar arasında bulunan yağ tabakası yüzeysel ve derin olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Kilo alınmasına bağlı olarak vücudun çeşitli bölgelerinde yağ tabakasında anormal artış meydana gelmektedir. İnce yapılı kadınlarda bile rastlanılan bu durum kilo verilmesi durumunda dahi ortadan kalkmayabilmektedir. Dişi cinsiyete özgü bu durum kadınların çoğunda bulunmakta ve dış görünüş olarak onları çok rahatsız etmektedir.

Vücudun her bölgesinde uygulanabilir mi?

Yüz ve boyun da dahil olmak üzere anormal yağ birikiminin bulunduğu her bölgeye liposuction uygulanabilmektedir.

 Operasyonun uygulanma aşamaları neler?

Liposuction kesinlikle ameliyathane şartlarında, bir anestezi doktorunun gözetimi altında uygulanmalıdır. Eğer alınacak yağ miktarı az ve alan küçük ise uygulama alanına lokal anestezik ilaçların enjeksiyonu ve damarlardan sedasyon yapılarak girişim uygulanabilir. Yatağında yapılan planlamadan sonra ameliyat masasına alınan hastanın antimikrobik temizliğini takiben, kanamayı ve ağrıyı azaltıcı karışım enjeksiyonu yapılır.

Etki için 10-20 dakika beklenir. Deride açılan 0.5 santimetrelik kesilerden yağ emen küçük kanüller yağlı alana sokularak vakum pompası veya özel enjektörlerle fazla yağlar dışarı alınır. Eğer daha önceden tesbit edilen ve doldurulması planlanan çukur bölgeler varsa özel enjektör ile alınan yağ bu alanları doldurmakta kullanılır. Girişim tamamlanınca, özel baskılayıcı bantlar yapıştırılır ve korse giyilir. Yaklaşık bir hafta bu korse çıkarılmaz. Düzgün bir iyileşme elde etmek için bu gereklidir. Birinci haftadan sonra korse çıkarılarak masaj ve egzersize başlanır. Ameliyatın ağırlığına göre 1-4 günde işine dönmesine izin verilir. Üçüncü haftadan sonra yorucu aktivitelere başlayabilir. Uygulama alanında oluşan morluklar üç hafta içerisinde kaybolur. Bu süre içinde güneşlenmek zararlıdır. Ayrıca liposuction bölgesinde oluşan ameliyat ödemi (serum birikmesi) buralardan hiç yağ alınmamış izlenimi verebilir. Bu ödem 4-6 hafta içerisinde gerileyerek tam iyileşme elde edilir. Bizimde tercih ettiğimiz yöntem olan tumescent tekniğinin kullanılması ile 3-4 litreye kadar yağ almada hastaya kan verilmesi gerekli değildir. Bu miktarların üzeride yağ alınacaksa ameliyat öncesi hastadan alınacak bir veya iki ünite kan(ototransfüzyon), girişimin sonunda hastaya geri verilerek başkasına ait kan verilmesi ve bunun getirecegi komplikasyonlar önlenmiş olur.

 Liposuction uygulanan bölgede tekrar yağ birikmesi olabilir mi?

Liposuction eğer uygun ve yeterli olarak uygulanmış ise aynı bölgelerde yeniden yağ birikmesi olmaz. Kilo alınsa bile liposuction uygulanan bölgeler diğer alanlarla aynı oranda gelişir. Bu girişimde yağ hücrelerinin ve reseptörlerin sayısı azaltılarak vücudun diğer alanları ile aynı düzeye getirilir.

 Liposuctionun riskleri nelerdir?

Uzman bir plastik cerrah tarafından yapılan liposuction ameliyatının risk oranı, diğer kozmetik girişimlerdekinden çok daha azdır. Yüzde 5-15 arası hastada aynı bölgeye tekrar liposuction yapılması gerekebilir. Kanama ve enfeksiyon nadiren görülür.

 Hasta bu operasyonu yaptıracağı zaman nelere özen göstermeli, hekimini nasıl seçmelidir?

Liposuction yaptırmaya karar veren bir kişi diğer birçok ameliyatta olduğu gibi, iki hafta öncesinden aspirin ve benzeri antienflamatuar ilaçları almayı bırakmalıİ; sigara içiyorsa bırakmalı en azından ara vermelidir. Sonucun daha kalıcı olabilmesi için diyetle verebileceği kiloyu vermelidir. Böylece düzensizlikler daha belirgin hale gelir. Ameliyat öncesi ve sonrası yapması gerekenler ve sonucun nasıl olacağı hakkında doktoru ile görüştükten sonra, kafasında hiçbir soru işareti kalmadığı zaman kişi ameliyata hazır demektir. Liposuction cerrahi bir girişimdir.

Ameliyathane şartlarında, bu yöntemin doğru bilen ve uygulayan biri tarafından yapılmalıdır. Uzman olmayan kişiler tarafından yapılan liposuctionın doğurduğu kötü neticeler ve hatta sebep oldukları ölüm vakaları, yöntemin yetersiz ve tehlikeli olması gibi yanlış bir inanışa yol açmıştır. Güvenli ve etkili bir yöntem olduğu için ABD’de en fazla uygulanan estetik girişim liposuction’dır.

Bu gönderiyi paylaş

Blog geri dön