Yüz Germe
Yüz Germe ; Yıllar geçtikçe yer çekiminin etkisi, güneşin zararlı etkisi, yüz mimik kasların aşırı çalışması, günlük yaşamın stresi, tekrarlayan kilo alıp vermeler ve ailevi eğilim yüzde yaşlı görünüme yol açar. Dudak ve yanak çizgileri derinleşir, yanak ve gerdan sarkar, boyunda yağlanma ve katlanmalar olur. Fazla yağların alınması, gevşemiş kasların gerilmesi, büzüşmüş ve bollaşmış fazla derinin çıkarılması ile derinin yeniden şekillendirilmesi ile genç yüz görünümü elde edilir. Genellikle göz kapağı ameliyatı ve alın germe kaş kaldırma ameliyatları ile birlikte yapılabilir. Gerektiğinde yüz germe, burun estetiği, elmacık kemiklerinin büyütülmesi, kırışıklara yağ enjeksiyonu, lazer tedavisi, botox uygulaması, çene ucunun yeniden şekillendirilmesi gibi işlemler de eklenebilir.
Yüz germe estetiğinin amacı, hastanın doğal ve genç bir yüze sahip olmasıdır. Bu ameliyat ile kişi olduğundan10-15 yaş daha genç bir görünüme kavuşmaktadır. Genellikle orta yaş ve üzerinde olan hastaların yanı sıra genetik nedenlere bağlı yüzde deformasyonlar oluşan genç hastalar da yüz germe estetiğiyle tedavi edilmektedir.
Yüz germe ameliyatı nasıl yapılmaktadır?
Ameliyat öncesi hasta muayenesinde hastanın varsa alkol, sigara ve zararlı madde alışkanlığıyla, hipertansiyon, kalp ve damar, karaciğer gibi hastalıklarıyla ilgili bilgiler estetik cerrah tarafından değerlendirilir. Ameliyat planlaması hastanın yüz ve boynundaki deformasyonun şiddetine göre cilt dokusu, kemik yapısı, yağlanma miktarı ve yaygınlığı, sarkma derecesi dikkate alınarak yapılır.
Yüz germe estetiği planlamasına göre ameliyat yöntemi belirlenir. Sıklıkla uygulanan ve yüz güldüren sonuçlar veren tam yüz germe, mini yüz germe ve endoskopik yöntemlerin yanında deformasyonun büyüklüğü, oluştuğu yere göre farklı teknikler de uygulanmaktadır. Klasik ameliyatta genel ya da lokal anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Ağrının hissettirilmediği bu operasyonun süresi 2 ile 4 saat arasında değişmektedir. Kulak ve yanağın birleştiği çizgide, ihtiyaç duyulması halinde kulak arkası ve saçlı favori kısmına kadar oluşturulan kesiden girilerek operasyon yapılır. Yüzdeki yaşlanmaya neden olan sarkmış deri gerilir, bollaşan fazla deri çıkarılır, yağ miktarındaki fazlalık ve sıkılığını kaybetmiş kas dokusu alınır. Ameliyat kesisi, izlerin belirsiz olması için özel tekniklerle dikilir. Ameliyat bölgesinde sıvı birikimine karşı dren koyulabilir. Hasta aynı gün taburcu olabildiği gibi, bazen hastanede bir günlük yatış gerekli görülebilir.
Endoskopik ameliyatta ise, saçlı deriye açılan kesilerden mini kameralarla yüz dokusunun içi görülerek gerçekleştirilir. Boyun germe işlemi, çene altından ve kulak arkasından açılan minikesilerden girilerek yapılmaktadır.
Yüz germe ameliyatı sonrası iyileşme sürecinde neler yaşanır?
Risksiz estetik uygulama olduğu için ameliyat sonrasında hasta rahat bir iyileşme dönemi yaşar. Ameliyat bölgesini kapatan bandajlar ikinci günde çıkarılır. Operasyon sonrasındaki hafif derecedeki ağrılar, ağrı kesicilerle kontrol altına alınır. Dren konulmuşsa 2. günde dren çıkarılır. Ortalama 5. ya da 7. günde dikişler alınır. Yüzdeki şişme ve morluklar 6. günden sonra yavaş yavaş kaybolur. Hasta, bir hafta sonra işbaşı yapabilir. Tam olarak iyileşme ve yüzün yeni halini alması 2-3 haftayı bulabilmektedir. Belirsiz olan ameliyat izleri 1 yıl sonra ten rengine dönerek tamamen fark edilmez olur. Sonuçlar uzun yıllar kalıcıdır. Hasta ileri yaşlarda bile genç, sıkı, gergin ve doğal görünümlü, etkileyici yüz hatlarına sahip olacaktır.