Hamilelikte Seyahat

Blog geri dön

Hamilelikte seyahat etmek

Hamilelikte seyahat etmek, Uygun önlemlerle ve ne zaman seyahat edileceğine, aşılara ve eğer yurtdışı söz konusu ise seyahat sigortasına ilişkin değerlendirmeler yapılmış, tavsiyeler alınmış ve hazırlıklar yapılmış ise çoğu kadın, hamile iken güvenle seyahat edebilir.Nereye giderseniz gidin, acil tıbbi yardıma ihtiyaç duymanız durumunda gideceğiniz yerde hangi sağlık tesislerinin olduğunu öğrenin. Gebelik ile ilgili tıbbi kayıtlarınızı (Hekiminiz tarafından tutulan kısa notların kopyası gibi) yanınızda götürmek iyi olacaktır, böylece gerekirse doktorlara gebeliğiniz ile ilgili bilgileri verebilirsiniz.

Yurtdışına çıkıyorsanız sağlık hizmeti alma hakkında tüm bilgileri edinmelisiniz ve doğum sırasında gebelikle ilişkili tıbbi bakım, prematüre doğum gibi durumları göz önünde bulundurarak seyahat sigortası yaptırmanız çok önemlidir.

Hamilelikte ne zaman seyahat edebiliriz

Bazı kadınlar, bulantı ve kusma veya erken dönemlerde çok yorgun hissetmeleri nedeniyle hamileliğin ilk 3 ayında seyahat etmeyi istemezler. Ayrıca bu dönemde düşük sık görülen bir durum olması nedeni ile seyahate çıkmak istemezler. Aslında seyahatte olsanız da olmasanız da ilk 3 ayda düşük yapma riski diğer dönemlerdeki gebelik kayıplarına göre daha yüksektir. Ancak hamileliğinizde herhangi bir komplikasyon yoksa, doğru önlemleri aldığınız sürece güvenli bir şekilde seyahat edememeniz için hiçbir neden yoktur.

Hamileliğin son aylarında seyahat etmek yorucu ve rahatsız edici olabilir. Bu nedenle, birçok kadın seyahat etmek veya tatil yapmak için en iyi zamanın hamileliğin ortasında, yani 4-6 ay arasında olduğunu düşünmektedir.

Photo by <a href="https://unsplash.com/@chema_photo?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Chema Photo</a> on <a href="https://unsplash.com/s/photos/pregnancy?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Unsplash</a>

Hamilelikte uçak yolculuğu

Uçak yolculuğu sizin veya bebeğiniz için zararlı değildir, ancak yolculuktan önce ebeniz veya doktorunuzla herhangi bir sağlık sorunu veya hamilelik komplikasyonu açısından görüşün.

Doğuma girme şansı 37 haftadan sonra doğal olarak daha yüksektir  (ikiz taşıyorsanız yaklaşık 32 hafta) ve bazı havayolları hamileliğinizin sonuna doğru uçmanıza izin vermez. Havayoluyla bu konudaki politikalarını kontrol edin.

Hamileliğinizin 28. haftasından sonra, havayolu şirketi doktorunuzdan veya ebenizden son tarihinizi teyit eden ve komplikasyon riski altında olmadığınızı belirten bir rapor isteyebilir.

Uzun mesafeli yolculuk (4 saatten fazla) küçük bir kan pıhtılaşması riski taşır (derin ven trombozu (DVT)) . Eğer uçak yolculuğu yapacaksanız, bol su için ve her 30 dakikada bir düzenli olarak hareket edin. Eczaneden, bacak şişmesini azaltmaya yardımcı olacak bir çift kademeli kompresyon veya destek çorabı kullanabilirsiniz.

Hamilelikte araba yolculuğu

Hamileyken araba ile seyahat etmemek için bir neden yok, ancak tuvalet ve bacaklarınızı esnetmek için bolca durmaya ihtiyacınız olacak .

Ayrıca, sıkışık veya yoğun trafik, engebeli ve çukurlu yollar ve yolda temel olanakların (hijyenik umumi tuvaletler ve yemek yeme yerleri gibi) eksikliği, araba yolculuğu bazıları için rahatsız edici ve stresli olabilir .

Bu nedenler ile uzun araba yolculuklarından kaçınmak en iyisidir. Bununla birlikte, önlenemiyorsa, düzenli olarak mola verin, gerinmek ve hareket etmek için arabadan inin.

Arabada (araba kullanmıyorken) ayaklarınızı esnetmek ve döndürmek ve ayak parmaklarınızı sallamak gibi bazı egzersizler de yapabilirsiniz. Bu, kanın bacaklarınızdan akmasını sağlayacak ve herhangi bir sertliği ve rahatsızlığı azaltacaktır. Uzun araba yolculuklarında (4 saatten fazla) kompresyon (varis) çorapları giymek de bacaklarınızdaki kan akışını artırabilir ve kan pıhtılarını önlemeye yardımcı olabilir.

Hamilelik sırasında yorgunluk ve baş dönmesi yaygındır, bu nedenle araba yolculuklarında düzenli olarak içmek ve meyve ve fındık gibi doğal, enerji veren yiyecekler yemek önemlidir.

Arabanın içinde hava dolaşımını sağlayın ve emniyet kemerinizi göğüsleriniz arasındaki çapraz kayışla ve kalça kemerinizi leğen kemiği tümseklerinin üzerinden değil, daha alt kısımda geçirin.

Yol kazaları, hamile kadınlarda en yaygın yaralanma nedenleri arasındadır. Uzun bir yolculuk yapmanız gerekiyorsa, kendi başınıza seyahat etmeyin. Sürüşü arkadaşınızla da paylaşabilirsiniz.

Hamilelikte yurt dışında yiyecek ve içecek

Mide rahatsızlıkları ve gezginlerin ishali gibi yiyecek ve su kaynaklı durumlardan kaçınmaya özen gösterin . Mide rahatsızlıklarını ve turist ishalini tedavi etmek için bazı ilaçlar hamilelik sırasında uygun değildir.

Musluk suyunun içmenin güvenli olup olmadığını daima kontrol edin. Şüpheniz varsa, şişelenmiş su için. Hastalanırsanız, susuz kalmayın ve aç olmasanız bile bebeğinizin sağlığı için yemeye devam edin.

Hamileyken seyahat aşıları

Canlı bakteri veya virüs kullanan çoğu aşı, anne karnındaki bebeğe zarar verebileceği endişesi nedeniyle hamilelik sırasında önerilmemektedir.

Bununla birlikte, enfeksiyon riski canlı aşılama riskinden ağır basarsa, hamilelik sırasında bazı canlı aşılar düşünülebilir.

Canlı olmayan (inaktive) aşıların gebelikte kullanımı güvenlidir.

Bulaşıcı hastalığa yakalanma riski olan bölgelere seyahat sırasında aşılama yapılması tavsiye edilmektedir. Bulaşıcı bir hastalığa yakalanma riski, aşılama riskinden çok daha ağır basar.

Doktorunuza veya ebenize seyahat aşıları hakkında danışabilirsiniz. Ayrıca Sağlık Bakanlığının 444 77 34 numaralı telefonundan destek alabilirsiniz ve bu görüşmede hamile olduğunuzu mutlaka belirtin.

Hamilelikte Seyahat

Araba yolculuğunuzu daha güvenli hale getirmek için yapabilecekleriniz:

  • Yalnız seyahat etmemeye çalışın. Özellikle uzun bir yolculuk planlıyorsanız veya gece çok geç ise bir seyahat arkadaşınızın olması iyi bir fikirdir. Patlak bir lastik veya motor arızası durumunda, bir tamirci, benzinlik veya çekme servisini kolayca bulamayabilirsiniz. Aile ve arkadaşlar, özellikle hamilelik sırasında muhtemelen yalnız seyahat etmenize izin vermeyeceklerdir.
  • Daima bir yedek lastik taşıyın ve sağlam olduğundan emin olun. Elinizin altında bir alet çantası bulundurun.
  • Uzun bir seyahat günü planladıysanız, gün içinde gideceğiniz yere ulaşmak için sabah erkenden ayrılmaya çalışın.
  • mümkün olduğunca gece seyahat etmemek iyi olur. Kaza riski bazı bölgelerde yüksektir ve ıssız alanlarda bu durum daha fazla tehlikeye maruz kalmanıza sebep olur.
  • Gitmeyi planladığınız rotada herhangi bir sorun-afet veya trafik problemi olmadığından emin olmak için haberleri kontrol edin.
  • Tıbbi dosyanızı ve acil durum iletişim bilgilerinizi her zaman yanınızda bulundurun.
  • Herhangi bir acil durumda ailenizi arayabilmeniz için cep telefonunuzu her zaman yanınızda taşıyın ve tam şarjlı olduğundan emin olun.
  • Hareket halinde cep telefonunuzla konuşmayın. Trafik ihlali olmasının yanı sıra sürüş becerilerinizi de etkileyebilir. Sürüş sırasında da kısa mesaj göndermeyin.
  • Aracınızın bakımının düzenli olarak yapıldığından ve yolculuğunuza başlamadan önce yeterli yakıt aldığınızdan emin olun.
  • Her ihtimale karşı arabanızda sıcak giysiler, meşale, biraz para ve atıştırmalıklar bulundurun. Her zaman kendiniz için biraz ve araba radyatörü için biraz fazladan su taşıyın.

Bu gönderiyi paylaş

Blog geri dön