Doğumsal Anomali Riskini Azaltmak İçin Neler Yapılabilir ?

Blog geri dön

Doğumsal anomali , doğuştan olan bazen genetik geçişli bazen de önceden belirlenebilen ancak genetik geçişli olmayan hastalıklardır. Bu hastalıkların bir kısmı önlenebilir, önlem alınarak çocuğu etkilemesi azaltılabilir. Ülkemizde de doğumsal anomalili çocuk doğumları görülmektedir.

Bu yazıda konjenital anomalili ( doğuştan hastalıklar ) çocuk riskini azaltabilecek öneriler özetlenmeye çalışılmıştır.

Gebelik Öncesi Sağlık Durumunuzun Belirlenmesi

Gebe kalmayı planladıktan sonra aile hekiminiz ya da kadın doğum hekiminiz ile görüşmeniz doğumsal anomali açısından taşıdığınız riskleri açıklanması açısından önemlidir. Sağlıklı bir gebelik için vücudunuzun da sağlıklı olduğunun belirlenmesi gebelik için hem doğum hem de gebelik süresince riskleri azaltmanıza yardımcı olur. Bu nedenle gebelik süresi boyunca takibe düzenli gitmenizde fayda vardır. Bu kontrollerde farkedilecek küçük bir ayrıntı bebeğiniz ve sizin için çok şeyi değiştirecektir.

Gebelik Öncesi Sağlık Durumunun Değerlendirilmesi

Gebelik öncesi muayenede doktorunuz bazı önemli durumları tespit etmeli ve herhangi bir sıkıntı çıkarsa bunları tedavi etmelidir. Bu önemli durumlar

Yüksek kan basıncı

Diyabet

Epilepsi

Geçirilen enfeksiyonlar

Önemli ve Konuşulması Gereken Durumlar

Bu muayene hem hasta hem de hekim için önemli olan  konuşulması gerekli durumları açıklamak için fırsattır.

Gebelik öncesi ve gebelik süresince beslenme

Kilo kontrolü

Fiziksel aktivite

Stres yönetimi

Sigara içiminin bırakılması ya da pasif içicilik durumunun engellenmesi

Alkol alımının durdurulması

Yüksek cıva içerebilecek balık tüketiminin önlenmesi

Yine bu esnada eksik aşılarınızın tamamlanması ve eğer ilaç kullanıyorsanız bu ilaçların doğru kullanımının ve ilaç dozunun planlaması önemlidir.

Ailenizin Sağlık Geçmişi

Sizin ya da eşinizin ailesinde doğuştan hastalıklı akraba, prematüre doğum olması durumunda ayrıntılı aile öykünüzü anlatmalısınız. Bu hastalıkların bir kısmının genetik bozukluk olabilmesi nedeni ile doktorunuz değerlendirmesini ona göre düzenleyecektir. Şüpheli bir durumda doktorunuz size genetik danışmanlık için yönlendirme yapabilir.

Folik Asit

Bazı doğumsal bozuklukların önlenebilmesi için doktorunuz gebe kalmadan önce folik asit takviyesi önerebilir. Bazı durumlarda yüksek doz folik asit kullanılması önerilebilir. Doğumsal bozukluğu olan bir çocuğunuz var ise ve ya bazı ilaçların kullanılması durumunda doktorunuz size yüksek doz folik asit takviyesi önerebilir.

Bu gönderiyi paylaş

Blog geri dön