Yaşlara göre Yeme Davranışları farklıklar göstermektedir. Bebekler büyüdükçe davranışlarında önemli değişiklikler olmaktadır, bu değişim yeme alışkanlıklarına ve yemek sırasında yaptığı hareketlere de yansımaktadır.
Yaşamın ilk iki ayında bebek beslenme sırasında izleme, hareket ve etkinlikleri azdır. 2-4 aydan itibaren ise bebeğin annesine ilgisi artmakta, anne kokusu, sesi ve kucaklamasını beslenme ile ilişkilendirebilir.
Bu dönemde Gelişimsel dürtüsü anneye bağlanmadır. Bu nedenle anne kucağında, annesinin yüzüne odaklanarak, sesini duyarak, tenini hissederek beslenen bebek aynı zamanda gelişimin temel dürtüsünü de tatmin etmiş olur. Anne sütü olmadığı zamanda ise mama ile kucakta beslenmesi daha uygundur. Bu aylarda başka hiçbir besin yedirme biçimi gelişime ve sağlığa uygun değildir.
Yaşlara göre Yeme Davranışları kısa kısa şu şekilde sıralanabilir.
4-6 aylarda
Bebeğin çevreye olan ilgisi artmaktadır. Bebek artık destekli oturmaya alışmıştır ve nesneleri elleri ile tutmaya başlar.
Emerken bile aralıklı olarak çevreyi görebilmek, uzanmak, tutmak ister. Bu dönemde bebeğin artık aile ile birlikte bir erişkinin kucağında sofraya oturması, yenilenleri merak etmesi, yiyen diğer kişileri gözlemlemesi onun ek besinlere geçişini kolaylaştırır.
Altıncı aya doğru gıdaların püre halinde tatması iyi olacaktır, ancak anne sütü hala temel besindir.
6-8. aylarda
Bebek artık başı dik halde tek başına oturmaya başlamıştır ve besinlere ulaşmaya ve yakalamaya başlamıştır. Yemek isteğini sesler çıkararak belirtir.
Bu dönemde bebeğin temel dürtüsü çevreyi araştırma ve tanımadır. Bu dönemde yenilik arayışı, kendi edindiği becerileri deneme ve tekrarlama bebek için önemlidir. Bu dönemde bebek elleri ile kendini beslemeyi başarabilir.
8-10. aylarda
El göz uyumu dahada gelişir ve parmakları ile besinleri tutabilir, parmak besinlerini yiyebilse de kaşık kullanımı henüz yetersizdir. Bu dönemde bu dönemde bardaktan su içebilirler, araştırmacılığı artmış, hareketleri buna uyumlu olarak daha becerikli olmuştur.
Yeni tatlar dokular hoşuna gider, bağımsızlaşmaya başlar. Bu dönemde kendi başına beslenmeye izin verilerek aile sadece gözetim yapabilir.
10-12 aylarda
Kendini besleme çabası artar. Mama sandalyesinden yere düşen yiyeceğin nereye gittiğini görmek için defalarca atar. Bardağı tutabilir ama sıklıkla döker. Beslenme sırasında daha fazla sözel ve hareketli etkinliklerde bulunur.
12-15. aylarda
Bebek yardım almadan kendi başına yemeye çalışır. iştah ile ve beslenme ile ilgili gereksinimlerinde azalma görülür. Bardağı , kaşığı daha iyi kullanır. Besinleri daha becerikli çiğner. Temel dürtü artık bağımsız olmaktır ve bununla beraber kendi kurallarını koymak, yeme içme işini kontrolü altında tutmak ister. Kirli masalar ve yüzü yemek bulaşığı olmuş çocuklar bu döneme özgüdür.
15-18. aylarda
Yeme süresi daha kısadır. Bardağı ve kaşığı daha iyi kullanır. Sürekli hareket halindedir, yiyecek önüne getirilene kadar daha sabırlı bekleyebilir. Anne babanın dikkatini çekebilmek için yiyecekle oynar veya fırlatıp atar.
18-24 aylarda
Parmaklarıyla veya çatal kaşık kullanarak kendini besleyebilir, yemeyi talep edebilir. Bu dönemde artık tümüyle kendi elleriyle yişyebilir, acıktığını belirtebilir, doyduğunda sofradan kalkabilmektedir. Sebze ve meyveleri ısırabilir çiğneyebilir, bazı gıdalara karşı artmış ilgi olabilir, bazı gıdaları reddetme bu dönemde sık görülmektedir. Yeme işini kendi kontrolü altında tutmaya çalışır, aslında yemek istediği bir yiyeceği reddederek kendi istediğini yaptırmaya çalışır.
2-3 yaşta
Yiyecekleri karıştırmayı sever. Yemekte oyalanır, masanın hazırlanması ve toplanmasına yardım etmekten hoşlanır.
3-4 yaşta
Daha az dökerek yer, çatal kaşığı daha becerikli kullanır, ellerini yardımsız yıkayabilir. Yemeklerin hazırlanmasından hoşlanır, kendi evi dışında başka yerde yemek yerken sofrada nasıl davranılacağını bilir.
4-5 yaşta
Yemeği tabağa yardımsız koyabilir, yiyecekler konusunda daha seçicidir. Bazı tatlara karşı dirençlidir.
Televizyon reklamlarında gördüğü yiyecekleri istemeye başlar. Yemek listesi önerilerinde bulunur.
5-6 yaşta
Yaşta bıçak kullanır, yiyecek ve içecek isteyen küçük kardeşin beslenmesine yardım eder.
6-8 yaşta
Abur cubur alınması için baskı yapar, o günkü yemek listesi ile ilgili yorumlar yapar, okulda beslenme saatinde para harcayabilir.
8-10 yaşta
Basit ev yemekleri hazırlamaktan hoşlanır. Evden uzak olduğunda atıştırmalık satın almak için ilave para ister. Yeni besinler deneme konusunda daha gönülsüzdür.