Üfürüm nedir? Kalpte üfürüm duyulması nedir, korkmalı mıyım??
Kalp kapakçıklarının açılıp kapanması sonucu muayene esnasında duyulan sesler normal kalp sesleridir. Bu seslerin dışında kalpte duyulan anormal seslere üfürüm denilmektedir.
Sağlıklı bir çocukta duyulabilir mi??
Çocukluk yaş grubunda yaklaşık olarak her iki çocuktan birinde üfürüm duyulabilmektedir. Üfürümlerin büyük kısmı MASUM ÜFÜRÜM denilen her hangi bir kalp rahatsızlığı olmayan sağlıklı çocuklarda duyulan kalp sesleridir. Çocuğun muayene esnasında ateşi olması, enfeksiyonu olması, kansızlığı olması, tiroid bozukluğu olması veya aşırı zayıf olması masum üfürüme sebep olabilir. Masum üfürüm duyulan çocukların ailelerinin tedirgin olmasına gerek yoktur, çocuklarının kalbi sağlıklıdır.
Ne zaman anormaldir?
Kalpte duyulan üfürümler şiddetine göre 6 dereceye ayrılır. Birinci derece en hafif, altıncı derece ise en şiddetli olanıdır. Üçüncü ve üzeri dereceler anormaldir ve bu durumda mutlaka bir anormallik vardır ve araştırılması gerekir. Üfürümün kaçıncı derece olduğunu deneyimli bir çocuk hekimi çocuğunuzun kalbini dinlediğinde anlar ve sizi bilgilendirir. Gerek görmesi durumunda da sizi çocuk kalp doktoruna yönlendirecektir. En sık olarak kalbin karıncıkları veya kulakçıkları arasında olan, halk arasında delik diye tabir edilen açıklıklar neticesinde duyulur. İkinci sıklıkta şah damarı veya kalpten akciğere kanı taşıyan damarlarda ki daralmalar sonucunda duyulur.
Anormal üfürüm duyuldu. Ne yapmalıyım?
Anormal üfürümü duyan hekim sizi çocuk kardiyoloji uzmanına yönlendirecektir. Uzman hekim sizi EKG, EKO vb. gibi ileri araştırmalar ile değerlendirerek üfürümün sebebini tespit edecektir ve yapılması gerekenler hakkında sizi bilgilendirecektir.
Ne zaman acil bir durumdur?
Çocuğunuzda tüm vücutta yaygın olarak morarma olması durumunda ( sıklıkla yenidoğan bebeklerde) vakit kaybetmeden uzman hekime başvurmalıdır.Bunun dışında çabuk yorulma, hızlı nefes alıp-verme, efor yaparken nefes nefese kalma, aşırı terleme, şiddetli göğüs ağrısı, çok fazla çarpıntı hissediyor olması, kilo alamıyor olması veya sık akciğer enfeksiyonu geçirmesi gibi durumların biri ve ya birkaçının olması durumunda uzman hekime en kısa zamanda muayene olmalıdır.
Korunmak veya önlemek mümkün mü?
Anormal olan üfürümlerin büyük çoğunluğu doğumsal anormallikler olduğu için korunmak veya önlemek şu an ki bilgilerimize göre mümkün görünmemektedir. Fakat nadir olarak çocukluk çağında geçirilen bazı hastalıklar kalp kapaklarını ve damarlarını etkileyebilmektedir ( akut romatizmal ateş, kawasaki hastalığı vb..) Bu gibi hastalıkların erken tanı ve tedavisi ile kalp hastalığı gelişimini önlemek mümkün olabilmektedir.
Tedavisi var mı? Aileler ne yapabilir?
Üfürüm tedavi edilmez fakat üfürüme neden olan sebep tedavi edilebilir. Bunun için öncelikle anormalliğin tespit edilmesi gerekmektedir.
– Kalpteki deliklere bağlı ise açık kalp ameliyatı veya kateter anjiografi yöntemi ile delik kapatılabilir
– Damarlardaki darlıklar da ise anjiografi işlemi ile balon ile genişletme işlemi yapılabilir veya açık kalp ameliyatı ile müdahale edilebilir
– Diğer kalp kapakçık anormalliklerinde veya anormal damarsal bağlantılarda da anjiografi veya açık kalp ameliyatı yapılabilmektedir.
Burada ailelerin üzerine düşen hastalık belirlendikten sonra hekimin öneri ve yönergelerini dikkate almaktır.