Tüberküloz Aşısı (BCG)

Blog geri dön

Tüberküloz Aşısı; Tüberküloz enfeksiyonunu engelleyen veya hafif geçirilmesini sağlayan aşıya; BCG AŞISI Bacille‐Calmette‐Guerin (BCG) aşısı denir.

BCG aşısı bir çeşit Tüerküloz mikrobunun (Mikobakterium bovis suşu) zayıflatılması ile hazırlanmış canlı aşısıdır.

BCG AŞısı (Tüberküloz-Verem Aşısı)

Ne Zaman Uygulanır ve Önemi Nedir ?

Daha önce 2 doz uygulanırken 2006 yılından beri 2. ayda iken tek doz olarak uygulanır. Tekrar dozu yoktur.

Bir yaşını doldurmamış çocuklarda 0,05 cc, bir yaşın üzerindeki çocuklarda ise 0,1 cc dozajında aşılama yapılır. Aşı genellikle sol omuz deltoid kasına, tek doz olarak yapılır.

Aşının koruyuculuğu %80 oranındadır. Koruyuculuğun ne kadar süreyle devam ettiğine dair farklı görüşler bulunmakla birlikte 5-15 yıl arasında olduğu tahmin edilmektedir.

Tüberküloz Aşısı nın Önemi Nedir ?m Tüberküloz yayılımı, hastalığın seyri ve tedavisi nedeni ile toplum sağlığı açısından oldukça önemli bir sorundur. Bu nedenle aşılama dünyada yaygın şekilde özellikle çocukları korumak için yaygın bir şekilde aşılama yapılmaktadır. BCG aşısı, küçük yaştaki çocuklar için ölümcül olabilen miliyer tüberküloz ve menenjit tüberküloza karşı etkin koruma sağlar. Özellikle henüz bağışıklık sistemi yeterince gelişmemiş olan küçük çocukların korunması için önemlidir. Aşılanan çocuklarda söz konusu hastalıklar gelişse bile tedaviye yanıt verme oranları diğerlerinden çok daha yüksektir. Aşı, kişilerin verem mikrobu ile karşılaşmaları halinde hastalığın vücutta büyük hasar yaratmasının önüne geçer.

BCG Aşısının yapılmayacağı durumlar

Bağışıklık Sistemini ilgilendiren doğuştan veya sonradan ortaya çıkmış yetmezlik ve hastalık olması durumunda aşı yapılması sakıncalıdır.

BCG Aşısının İstenmeyen Etkileri

Aşı yerinde :

  • Ülserasyon
  • Bölgesel lenf bezesi şişliği
  • Deri altı apse

Vücutta yaptığı genel etkiler :

  • BCG’ye bağlı yaygın enfeksiyon
  • Osteomiyelit (uzun kemiklerde enfeksiyon)
  • Döküntülü  reaksiyondur.

Diğer aşı ile önlenebilen hastalıkları da bu sayfadan inceleyebilirsiniz. Aşı ile önlenebilen hastalıklar nelerdir? (www.cocukalarasaglik.com)

Bu gönderiyi paylaş

Blog geri dön