Doğru Emzirme; bir bebeğin yaşamın ilk günlerinde sağlıklı olması için gereken en önemli faktörlerden biridir. Günümüzde sezeryan ile doğumlarda görülen artış bu konuda anneleri güç duruma düşürmekte ve beslenme konusunda tedirginlikler yaşamalarına sebep olmaktadır.
Doğum eylemi sonrası sezeryan olduysanız, doktorunuz daha fazla dinlenmeniz ve kendinize daha fazla dikkat etmeniz gerekmektedir. Normal doğum beklerken olan sezeryan sonrasında kendinizi psikolojik açıdan da bu duruma hazır hissetmeyebilirsiniz. Tüm bu durumlar anne sütü ile besleme yapma kabiliyetinizi azaltarak sizi hayal kırıklığına uğratabilir.
Planlı bir sezeryan olduysanız zaten önceden karşılaşacağınız durumla ilgili bilgili olmalısınız. Bu şekilde de olsa iyi haber aslında sezeryan doğum sonrası bebeğinizin beslenmesinde ciddi bir fark olamamasıdır. Vajinal yolla doğum yapıldığında sütünüz doğum sonrası hemen hazırdır. Tabiki ameliyat stresi ile sütünüzün gelmesi biraz gecikebilir, ancak biraz istirahat ve sonrasında kendinizi iyi hissettiğinizde sütünüz yine gelmeye başlayacaktır. Doğru Emzirme konusunda yaşayacağınız tedirginliğin size getireceği psikolojik yükü hafifletmek için çevrenizden gelen olumsuz yorumlara kulaklarınızı tıkayarak gerekirse bir uzmandan destek almanız iyi olacaktır.
Ağrı Kesici Kulanımı
Sezeryan sonrasında verilen bir çok ilacın anne sütü ile bebeğe geçmesine rağmen onu ciddi bir şekilde etkilemez. Sezeryan genel ya da bölgesel anestezi sağlanarak yapılıyor. Bölgesel anestezi ise epidural bölgeye verilen anestezik madde ile sağlanıyor. Epidural anestezi , genel anesteziye oranla çok daha düşük oranda anestezik maddenin kan dolaşımınıa karışarak anneden bebeğe geçer. Bu durumda geçebilen az miktardaki anestezik madde bebeği geçici bir süre daha fazla uyumasına neden olabilir.
Bebeği Uyandırmak Önemlidir
Bebek bu durumda doğum sonrası daha az emebilir. Daha uzun süre uykuda kalabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında bebeği mümkün mertebe uyandırmaya çalışmalı, her gözünü açtığında bebeği emzirmeye teşvik etmelisiniz. Uzun süre uyandıramadığınızda ise kontrol için yardım almalısınız. Bu bir iki günlük uykulu dönemin uzun dönemde bir zararı olmaz. Ancak beslenmesini bozacak kadar uzun olursa yenidoğan sarılığı, bebekte hızlı kilo kaybına bağlı sıkıntılar ortaya çıkabilir.
Sezeryan sonrası ağrınızın kontrol altına alınması için damar içine verilen ilaçların bebeğin uykusunu getirmesi olasıdır. Ancak bu durumda da bu etkinin bebeğin emzirilmesi ve anne sütünü alması karşısında hiç önemi yoktur. Bununla birlikte ağrı süt salgılanmasını sağlayan oksitosin hormonunuzu baskılayarak sütünüzün akışını azaltabilir. Bu nedenle sezeryan sonrası ağrı kontrolü sütün arttırılmasında da önemlidir.
Rahat pozisyon önemlidir
Sezeryan sonrası emzirme için bir kaç yöntem kullanabilirsiniz. Burada önemli durum karnınızdaki sezeryan kesiğinin ağrısı ve ona zarar vermeden emzirme pozisyonunuzu ayarlamaktır.
Arkanıza fazladan bir iki yastık alıp karnınızdaki kesiği zorlamadan bilinen emzirme pozisyonunda emzirebilirsiniz.
Ağrınız çok fazla ise bebeğinizin yüze size bakar şekilde yanınıza yatırarak baş bölgesini memenize denk getirerek bebeğinizin altını yastıkla destekleyerek, yatarak emzirebilirsiniz.
Anestezinin etkisi tamamen geçtikten sonra daha kolay hareket edebilecek hale geldiğinizde ise emzirme işiniz daha kolaylaşacak.
Tabi etrafınızda yardıma hazır bulunacak kişilerin olması da çok önemlidir. Bu dönemde emzirme için kısa süreliğine desteğe ihtiyacınız olabilir.