Serviks Kanseri ( rahim ağzı kanseri) kadın kanserleri içerisinde 4. Sıklıkla görülmektedir ve %90’ ların üzerinde sebebi bir takım risk faktörleri ile birlikte Human Papilloma Virüsüs’dür (hpv). 100 den fazla tipi olan HPV virüs ailesi içerisinde rahim ağzı kanserine en sık sebebiyet veren tipler tip 16 ve 18’ dir.
Bu virüsün bulaşarak rahim ağzında kanser yapmasına engel olacak aşılar geliştirilmiştir. Bu aşılar tüm dünyada 9-26 yaş arası mümkünse ilk cinsel ilişkisi olmayan kızlara önerilmektedir.
Kadın hayatının 26 yaş üzerindeki döneminde de virüs ile karşılaşmamış ise bu aşıları yaptırabilir. Aşılar düşük yan etki potansiyeline sahiptir ve koruyuculuğu yüksektir.
Amerika’ da dokuzlu aşı piyasaya sürülmüştür ancak ülkemizde ikili ve dörtlü aşılar bulunmaktadır. İkili ve dörtlü aşıların serviks kanserine karşı çok yüksek koruyuculuğu bulunmaktadır.
Serviks Kanseri Tanısı
Serviks kanseri kadınlarda 4. sıklıkta gördüğümüz kanser türüdür.
Dünyada yılda 500 bin yeni serviks kanserli hasta ortaya çıkmaktadır.
Erken tanı ve tedavi ile kanser öncüsü lezyonlar ya da kanserin erken evresinde yakalanan hastalar sağlıklı bir şekilde hayatlarına devam edebilmektedirler.
Tüm kadın doğum hekimlerinin kolaylıkla yapacağı ve sağlık bakanlığına bağlı KETEM birimlerinde de yapılan smear ve
HPV testi ile erken tanı mümkündür.
Her 5 yılda bir yapılacak ko-test (HPV+smear) ya da her 3 yılda bir yapılacak smear testi erken tanı için şarttır.
Bu testlerde çıkan patolojik durumlarda ise mutlaka Jinekolojik Onkoloji ile ilgilenen kadın doğum hekimine başvurmak gerekmektedir.