Pnömokok aşısı 5 yaş altındaki çocuklara hastalıklara neden olabilen pnömokok bakterisinin yapabileceği hastalıklara karşı korumayı sağlar. Pnömokok bakterisi özellikle kış aylarında; sinüzit, kemik ve eklem enfeksiyonları, perikardit (kalp zarı), peritonit (karın zarı) ve sepsis (kan iltihapları) ve menenjit (beyin zarı enfeksiyonu) ve beyin apselerine neden olabilir. Pnömokokun neden olduğu ciddi seyirli enfeksiyonlardan korunmak için pnömokok aşılarını yaptırmak çok önemlidir.
Bu bakterilerin neden olduğu hastalıklar arasında olan; kulak iltihabı, sinüzit gibi rahatsızlıklar yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilerken, bazı durumlarda ciddi hasarlara da neden olabilir.
Bu bakterilerin neden olduğu; kulak iltihabı, sinüzit gibi hastalara nazaran çok daha tehlikeli olabilen zatürre, menenjit yani beyin ve omuriliği saran zarın iltihabı, kan zehirlenmesi gibi hastalıklar ise beyin hasarı, kol ve bacak kaybı gibi sakatlıklara neden olabilir. Bu bağlamda bu ölümcül hastalıklardan korunmak için risk gruplarına pnömokok aşısı yaptırılmalıdır.
İki tip pnömokok aşısı vardır.
- Konjuge aşı
- Polisakkarit aşı
2 yaş altı tüm çocuklara konjuge aşısı yapılmaktadır. Polisakkarit aşısı ise 65 yaş üstü ve belirli tıbbi durumları olan insanlar için uygulanır.
Bu bakterileri özellikle üst solunum yolu mukozasında yaşamayı sever. Neden olduğu bazı hastalıklar aşağıda belirtilmiştir. Aşılama yolu ile bu hastalıklardan da korunulacaktır.
- Zatüre
- Menenjit
- Orta kulak iltihabı
- Sinüzit
Ülkemizde yaklaşık 99 türü bulunan bu bakteri ailesinden en sık hastalık nedeni olan 13 bakteriyi kapsayan aşı yapılmaktadır.
Tavsiye programı nasıldır?
Aşı kaç doz yapılır ?
Üç doz yapılmaktadır
Önerilen yaş
- 2. ayda
- 4.ayda
- 12. ayda
Kimler bu aşı olmamalıdır ?
Bir önceki aşılamada ciddi ve şiddetli alerjik reaksiyon görenler bu aşıyı olmamalıdır.
Hangi durumlarda aşılama ertelenmelidir?
Hafif hastalık durumunda aşı yapılabilir. Ateşli ağır bir hastalığı var ise çocuğunuz iyileşip güçlenene kadar aşılama geciktirilebilir.
Pnömokok aşısının muhtemel yan etkiler nelerdir?
Aşı yapılan yerde yaklaşık çocukların yarısında kızarıklık ve ağrı olabilir. Ateş, halsizlik, huzursuzluk olabilir.
Şiddetli alerjik reaksiyonlar hakkında daha ayrıntılı bilgiyi Aşı Sonrası Yan Etki Olup Olmadığını Nasıl Anlarım ? sayfasını inceleyebilirsiniz.