Omega-3 nedir? Esansiyel yağ asitleri hücre fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için gereklilikleri, hücre duvarı yapısında yer almaları ve vücutta bir çok önemli mekanizmada üstlendiği roller yaşların bu kısmını oldukça önemli hale getirmektedir. Esansiyel yağ asitlerini insan vücudu sentezleyemez. Bu nedenle diyet ile dışarıdan almak zorundadır. Doymamış yağ asitlerinden olan omega-3 yağ asitleri de dışarıdan diyet ile alınması gerekmektedir.
Omega-3 Kaynakları Nelerdir?
Omega-3 daha çok hayvansal ürünlerde bulunur. Bitkisel Omega 3 vücudun kullanabileceği formda değildir ( EPA ve DHA ). Diyetteki omega 3 ün faydalarından istifade etmek için günlük minimum 1000 mgr omega-3 yağ asidi içeren bir diyetimiz olmasında fayda vardır. Günde 1000 mg üzerinde alınan EPA ve DHA bir çok hastalıktan koruma sağlamaktadır. Bu etki omega-6 içeren yağların tüketimi azaltıldığında daha fazla olmaktadır, ancak her zaman önerdiğimiz gibi tek yönlü değil dengeli beslenmek daha önemlidir.
Soğuk su (dip) balıkları (Uskumru, ringa, tuna, somon, sardalye) yağlı olup, omega-3’ten zengindir. Omega-3 soğuğa karşı koruyucudur. Bu nedenle en çok soğuk su balıklarında bulunur. Yağsız balıklarda omega-3 miktar önemli ölçüde azdır. Haftada iki-üç gün yağlı balıklardan yiyerek günlük 0,5-1 gram kadar omega-3 alabilirsiniz.
Neden Omega-3 Desteği Kullanmalıyım?
Omega-3 Nedir sorusundan sonra sorulması gereken soru kullanmalı mıyım dır!! Doğal şartlarda doğal olarak beslenen hayvanlardan elde ettiğimiz ürünler ve uygun şartlarda yetişen bitkilerden htiyacımız olan omega-3 ü değişik şekillerde alabiliriz. İçinde bulunduğumuz dönemde bu besinlere doğal hali ile ulaşmak güç olması bir yana çoğu zaman mümkün değildir. Bu nedenle Omega-3 desteği almak zorunda olmasak da kullanmanın sağlayacağı avantajlar aşikardır.
Modern toplumun, hızlı yaşam temposu ve yüksek stres düzeyi ve gıdaların mikro besin (vitamin, mineral ve omega 3) içeriğinin azalması bazı gıda takviyelerinin kullanımına zorlamaktadır. Bunların en başında da omega 3 gelmektedir.
Omega 3 takviyesi seçerken nelere dikkat etmeliyiz?
- Kullanacağınız omega 3 ürünü; özellikle soğuk bölgelerde, doğal ortamında yetişmiş balıklardan elde edilmiş olmalıdır. Soğuk bölgelerde yetişmiş olsa da çiftlikte yetişmiş balıklardan elde edilen ürün olmamalıdır. Bu nedenle bilinen güvenilir firmaların ürünlerini tercih etmekte fayda vardır.
- EPA ve DHA toplamı 1000 mg (1gr) olması önemlidir.
- Trigliserit formunda olmasını tercih nedeni olmalıdır ester formların emilimi trigliserit formlarına göre daha az olduğu bilinmektedir.
- Omega 3 miktarı yüksek olan ürünler tercih edilmeli
- Kalite ve güvenirlik olarak IFOS denen bir belgeyi alacağınız omega 3 ürünlerinde aramalısınız. IFOS denilen program, Omega-3 ürünlerini, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Beslenme Konseyi (CRN) tarafından belirlenmiş test kriterlerine göre güvenilir laboratuvarlarda dozaj, stabilite ve ağır metal kimyasal atıklar yönünden test eden bağımsız bir programdır.
- Ürünün içerisinde omega 3 ile birlikte yağda çözünen ilave vitaminlerin ve kuvvetli bir antioksidan olan E vitamininin de bulunmasında fayda var.
Omega-3 Takviyesi Kullanmanın Yan Etkisi Var mıdır?
Normal dozlarda (1000 mg EPA ve DHA) Omega-3 takviyesi alanlarda bariz bir yan etki görülmez. Yan etki olarak çok nadiren görülen bulantı, ishal ve mide-barsak problemleri sayılabilir. Omega-3 yağ asitleri kanama zamanını bir miktar uzatır. Fakat şimdiye kadar omega-3 takviyesi yapılan kişilerde ciddi bir kanama bildirilmemiştir. Her gün 2 gr dan fazla omega 3 kullananlar kullandıkları antikoagülan ilaçlar açısından mutlaka hekimi ile görüşmesi gerekmektedir.
Yaygın kanının aksine balık yağı şişmanlatmaz tam akisne insülin direncini azaltarak zayıflamanızı sağlayabilir.