Kepçe Kulak Estetiği
Kepçe kulak estetik ameliyati Kepçe kulak deformitesi; kulağın baş bölgesiyle yaptığı açının artmış olmasına veya kulağın üst tarafında olması gereken bazı kıvrım ve yapıların tam olarak oluşamaması anlamına gelmektedir. Kepçe kulak ameliyatı, dünyada çocukluk çağında yapılan en sık estetik cerrahi ameliyatı özelliğini taşımaktadır. Bunun nedeni kulak gelişiminin okul öncesi çağda % 90 oranında tamamlanmasıdır. Bir başka anlamda kulaklarımızın büyüklüğü 7 yaşından sonra neredeyse sabit kalmaktadır. Dolayısı ile bu yaşlarda yapılan ameliyatlar kulak gelişimi üzerine negatif etki de yaratmamaktadır. Dünyada kabul edilen görüş çocukların psikolojik olarak etkilenmemesini sağladığı için kepçe kulak onarımının okul öncesi çağda tamamlanması gerektiğidir. Bu sayede çocuğun okulda maruz kalabileceği psikolojik travma önlenmiş olmaktadır. Bütün bunların yanında kepçe kulak ameliyatı her yaş döneminde yapılabilir.
Ameliyat kulağın tam arka yüzünden yapılan bir kesi ile yapılmakta ve ameliyat sonrası fark edilebilen bir iz bırakmamaktadır. Deformasyonun derecesine göre kıkırdak şekillendirilmesi yapılmakta ve kulak memesine de müdahale etmek mümkün olmaktadır. Ameliyat lokal veya genel anestezi ile yapılabilir. Küçük çocuklarda genel anestezi tercih edilirken erişkin dönemde lokal anestezi uygun bir yöntem olmaktadır. Ameliyat, 1-1,5 saat kadar sürmektedir.
Son dönemlerde ip ve askılama yöntemi ile de bu ameliyat yapılabilmekte. Ancak iple ameliyat tekniği her hasta için uygun bir teknik değildir. Ameliyat öncesi titiz bir muayene yapılarak iple askılama yöntemi uygulanabilecek hastalar dikkatle seçilirse uygulama sonuçlarının çok daha doğal ve kalıcı olduğu söylenebilir. Bu tekniğin en büyük avantajı pansuman ve sargılara gereksinim olmaması ve 10-15 dk süren bir askılama ile kişinin hemen işine dönebilmesidir.
Ameliyat sonrasında hafif sayılabilecek ağrı ve sızlama görülebilir. Ameliyat sonrası 1. hafta pansuman ve bandajlara alınır. Kendiliğinden emilen dikişler kullanıldığında dikiş alma problemi olmaz. İlk hafta ameliyata bağlı şişlik ve kızarıklıklar olabilir fakat bu sorunlar kısa sürede kaybolur. Ameliyat sahasına travmalara karşı korumak için pansumanlar alındıktan sonra tenisçi bandajı takılabilir. Bu bandajın kullanılması zorunlu değil sadece tedbir amaçlıdır.