İştahsızlık Nedir? Açlık Nedir? Açlık beslenme ihtiyacı ve isteği olarak tanımlanmaktadır. İştah ise hoş tatlı ve tatlı ile ilişkili olasılıkla öğrenilmiş psikolojik yeme ihtiyaç ve isteğidir. İhtiyaçların normal olarak karşılandığı, gıdalar içerisindeki besleyici elementlerin normal olarak alındığı ve bu maddelerin eksikliğinin görülmediği bireylerde iştahı normal olarak tanımlayabiliriz. İştahın az olması beslenme eksikliği ile, İştahın çok olması ise obeziteyle ilişkili olabilir.
İştahsızlık Nedir? İştahsızlığı tanımlarken en sık çocukların çok az yediği, seçici beslendiği, kendi kendine beslenmekte zorlandığından şikayet ederler. İtirazcı beslenme davranışı ve tuhaf yeme alışkanlıkları olduğundan şikayet ederler. Ancak çoğunlukla Bu çocukların gelişimi kontrol edildiğinde büyüme geriliği görülmez. Ayrıntılı kontrollerinde besin eksikliğini düşündürecek bulgulara rastlanmaz.
Beslenme sorunu olan çocuklar
Beslenme sorunu olan çocuklar genellikle yetersiz gıda alımı, büyüme ve gelişmede gerilik, beslenme güçlüğü, anormal beslenme davranışları şikayetleri ile başvururlar. Beslenme sorunları yetersiz büyümenin temel nedeni olabilir. Altta yatan herhangi bir hastalık nedeniyle ortaya çıkmış olabilir veya bunların her ikisi birlikte gelişme geriliğine sebep olabilir.
Beslenmenin zamanı ve miktarı uygunsuz ise iştah bu durumdan etkilenecektir, yani çocuğun yeterince aç olmaması veya aşırı miktarda beslenmeye zorlanması iştah üzerinde olumsuz etkileri olacaktır. Ayrıca çocuğun ilgisi yoğun şekilde başka bir olaya yönelmiş ise yemek konusunda zorlanacaktır .
Henüz tanı konulmamış karmaşık metabolik hastalıklar, bağırsakları etkileyen hastalıklar, karaciğer ile birlikte sindirim sistemini etkileyen hastalıklar iştah üzerinde olumsuz etkiler oluşturabilir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak yutma güçlüğü veya yutma sırasında ağrı veya takılma hissi veya solunumu rahatsız edecek şikayetler iştah üzerinde olumsuz etki oluşturabilir. Kalp hastalıkları akciğer hastalıkları artan enerji ihtiyacının yeterince karşılanamaması ile birlikte yeterince beslenememe kilo alımını ve büyümeyi etkileyebilir.
Bunların yanında yaşa uygun olmayan beslenme iştah kaybına neden olabilir. Verilmeye çalışılan besin miktarının fazla olması bebeğin ya da çocuğun beslenmeye karşı olumsuz bakması ve neticesinde iştahın azalmasına neden olabilir.
Yukarıda saydığımız tüm bu karmaşık nedenler sıklıkla iştahsız çocuklarımız da görülmemektedir ve sıklıkla iştahsız olarak tanımlanan çocuklarda büyüme geriliği veya gelişme geriliği tespit edilememektedir. Bunların küçük bir kısmında ise kilonun normalden fazla olduğu görülmektedir, böyle durumlarda ailenin beslenmeye olan bakış açısı üzerinde durmaktayız gerekirse pedagog kontrolü önermekteyiz.
Süt çocuklarında beslenme sorunları
Süt çocuklarında beslenme sorunlarının çoğu davranışsal faktörlerden kaynaklanmaktadır. anne bebek arasında bağlanma bozukluğu (2-8 ay) , Infantil anoreksi( 6-36 ay Yeme reddi) genellikle beslenme yetersizliğinin eşlik etmediği seçici beslenme en başta gelen davranışsal yeme bozukluklarıdır.
Beslenme alışkanlıkları kazandırırken kritik dönemler vardır. Bu dönemlerde uygun beslenmiş sunumları gerçekleştirilmezse veya uygun beslenme seçenekleri geciktirilirse Bebeklerde ve çocuklarda yeme bozukluklarına sebep olur. Örneğin taneli gıdalara geçerken aşırı korumacı ya ve panik yaklaşımlar bebeğin bu aşamayı sağlıklı şekilde geçirememesi katı gıdalara karşı olumsuz bir davranış geliştirmesine sebep olur. Sürekli olarak sıvılaştırılmış veya sıvı gıda tüketmeye çalışan bir çocuk haline gelir.
Bu faktörlerin yanında çoğu zaman pratikte karşılaştığımız sorunlardan biri anne babaların bebeklerini beslerken sergiledikleri tutumlardır. Anne babanın beslenme sırasındaki aşırı stresli yaklaşımı, bebeğin bir birey olduğunu düşünmeden hareket etmeleri, bebeğin saatlik düzenli olarak bir tabloya bağlı kalarak beslenmesi gerektiğini düşünmeleri, bebeklerin beslenmesi ve kilo alımının iyi bir ebeveyn olmalarının göstergesi saymaları, çevreden kilolu bebek iyi bebektir baskısına maruz kalmaları, bebeklerin bakımı ve beslenmesi sırasında yanlış yaptıkları bir şeyden dolayı zarar verme korkusu beslenmeyi etkileyen önemli anne baba tutumlarıdır.
Anne baba bir sürece kendi başına atlatamadığı zamanlarda diyetisyen ve pedagog yardımı almaları önemlidir.
İştahsızlık ile ilgili öneriler için bir sonraki yazımızı takip edebilirsiniz