Ev kazaları ev ortamında çocukların maruz kaldığı en önemli tehlikedir. Ev ortamını güvenli hale getirmek için ne kadar çabalarsak çabalayalım, en dikkatli ailelerde bile evde kazalar olabilir. Özellikle küçük çocukları yaşadığı evlerde bu durumlar ile karşılaşıldığında ne yapılması gerektiği bilinmeli ve acil durumlar için bir plan hazırlanmalıdır.
DrNerede.com ve BilginizOlsun platformu olarak çocuklar ile ilgili paylaşımlara devam ederken bu konuyu ele almadan geçemezdik.
1) Düşen nesneler
Ev kazaları içinde sık görülen bir durumdur. Çocuklar kendi başlarına hareket etmeye başladıklarında, nesneleri çekme ve düşürme tehlikesi artar. Bu kazaları önlemek için herhangi bir elektrik kablosunu, masa örtüsünün kenarlarının ve bulaşık havlularının kenarlarının sarkmadığından emin olmak gerekir.
Mutfakta ocakta bulunan sıcak kapların kulplarına ve kaplara ulaşamayacaklarından emin olmak gerekir. Tezgah üzerinde ulaşabilecekleri alanlarda kesici, delici araç gereçlerin olmadığından emin olmak gerekir. Bu gibi araçlarda ağır olmadıkları halde herhangi bir düşme sırasında ciddi zarar verebilirler.
2) Düşme ve Çarpmalar
Ev kazaları içinde sık görülen bir durumdur. Ev içi düşmeler en çok çocuklar yeni yürümeye başladıklarında ve yüksek yerlere tırmanmayı öğrendiklerinde olur. Düşmek çoğu zaman çocukları korkutur ve gereken tek şey sakinleştirmek için birkaç rahatlatıcı kelimedir. Bununla birlikte evde çocukların düşmesini engellemek için
- Kıvrılan halı uçlarının düzeltilmesi
- Açıkta yerde giden kabloların yere sabitlenmesi ve duvar diplerinden geçirilmesi
- Merdiven gibi yerlerin önüne güvenlik kapısı konulması
- Düşme ihtimali olan küçük basamakların iniş kısmına yumuşak bir zemin sağlamak için halı veya paspas konulması
- Tırmanabileceği ranza veya dikey merdivenlerin dikkatli şekilde düzenlenmesi
- Masa kenarları gibi sivri kısımların çarpma sonucu yaralanmaya sebep olmaması için koruyucu kullanılması veya kaldırılması
- Koridor gibi alanlarda daha hızlı hareket ettiklerinde dışa açılan kapıların içe doğru açılacak şekilde değiştirilmesi
- Yerde ayağına takılacak veya dengesi bozacak nesnelerin (oyuncak gibi) hızlı hareket ettiği alanlardan kaldırılması
gibi basit önlemler birçok kazayı olmadan engelleyecek veya olsa bile daha az zarar görmesini sağlayacaktır.
Bu kazalar sonrasında çoğu zaman bir sorun yaşanmaz ancak düşen kişi uykulu hale gelirse, kusarsa veya bilincini kaybederse, tıbbi yardım almak önemlidir.
- Düşme şiddetli ise
- Çarpma yerinde özellikle baş bölgesinde belirgin şişme varsa
- Ciltte kesilme varsa
- Kanama varsa
- Düşme sonrasında hangi nedenle olursa olsun bayılma varsa
- Düşme sonrasında çocuk herhangi bir uzvunu hareket ettiremiyor veya hareket sırasında ağrı varsa
- Düşme veya çarpmanın nasıl olduğunu bilmiyorsanız, görmediyseniz olumsuz bir durum olmasa dahi
tıbbi yardım için sağlık kuruluşlarına başvurmanız gerekmektedir.
3) Çürükler
Ciddi olmayan bir düşüş bile oldukça acı verici olabilen kötü morarmalara yol açabilir. Etkilenen bölgeye soğuk bir paket (buz kalıbı veya dondurulmuş bir gıda) uygulamak şişmeyi azaltabilir. Soğuk paket veya buz kalıbı cilde direkt temas etmemelidir. Uzun süren direkt temaslar buz (soğuk) ısırması/yanığına sebep olabilir. Bazen şiddetli morarma, kırık kemikler gibi daha ciddi sorunları gizleyebilir, bu nedenle çok fazla ve sürekli bir ağrı varsa veya bir uzvun hareketi çok kısıtlı veya imkansızsa, tıbbi yardım için sağlık kuruluşlarına başvurmanız gerekmektedir.
4) Burkulmalar
Burkulma, bir eklemin parçalarını birbirine bağlayan bir bağın gerilmesi, bükülmesi veya yırtılmasıdır. Dizler, ayak bilekleri ve bilekler etkilenen vücudun en yaygın kısımlarıdır. Böyle bir durumda, Etkilenen bölgeye soğuk bir paket (buz kalıbı veya dondurulmuş bir gıda) uygulamak şişmeyi azaltabilir. Soğuk paket veya buz kalıbı cilde direkt temas etmemelidir. Uzun süren direkt temaslar buz (soğuk) ısırması/yanığına sebep olabilir. Çok fazla ve sürekli bir ağrı varsa veya bir uzvun hareketi çok kısıtlı veya imkansızsa, tıbbi yardım için sağlık kuruluşlarına başvurmanız gerekmektedir.
5) Kesikler
Herhangi bir kesik, bir miktar kan olacağı anlamına gelir ve bu, çocuklar için ilk yardımla ilgili en zor şeylerden biri olabilir. Kanamayı durdurmak için baskı uygulayıp ve bölgeye antiseptik uygulayabilirsiniz. Durumun değerlendirilmesi önemlidir, ancak (genel olarak konuşursak) kanama kesik üzerinde yapılan kompresyon sonucu durursa, yara derin değil ve ciltte ayrılma yoksa, dikiş gerektirmeyecek küçük bir kesi olması muhtemeldir. Devam eden kanama, derin kesik, yara uçlarının belirgin şekilde ayrı olması söz konusu ise tıbbi yardım için sağlık kuruluşlarına başvurmanız gerekmektedir.
6) Yanıklar
Beş yaş altı çocuklarda yanık ve haşlanmaların ana sebebi sıcak içeceklerdir. Bu nedenle ev içerisinde içecek veya başka nedenle ısıtılmış sıvıların tehlike oluşturduğunu akıldan çıkarmamak gerekir. Ocakta kaynayan sıvıların bulunduğu kaplar iç kısımda olmalı, sapları çocukların uzanabileceği şekilde dışarıda olmamalıdır. Boyları yeterince uzun olmasa dahi çocuklar çeşitli nesneler kullanarak kaplara uzanabilir veya ayaklarının altına yükseklik koyarak tehlikeye yol açabilirler.
Bunların dışında açık ateşlerden, ocaklardan, ütülerden, saç düzleştiricilerden ve kibritlerden güvenli bir mesafede tutulmalıdır. Herhangi bir yanık on dakika soğuk akan su altında tutulmalı ve sonra değerlendirilmelidir. Üzerine bir şey sürülmemeli, üzerindeki deri soyulmamalıdır. Mümkün olduğu kadar temiz tutulmalıdır. Deri üzerinde soyulma veya kabarma oluşmuş ise mutlaka tıbbi yardım için sağlık kuruluşlarına başvurmanız gerekmektedir.
Elektrik yanıkları ve Diğer yanıkları ile ilgili makalemizi yakında sizlere ulaştıracağız
7) Boğulma
Boğulmalar ev kazaları içinde en olumsuz sonuçlara neden olan kazalardır. Nesneleri ağızlarına sokma ve onları yutma çocuklara oldukça ilgi çekici gelebilir. Bu yutma şeklinde boğulma yaygın görülen bir tehlikedir. Çocukların yutabileceği küçük nesnelerin ortada bırakılmaması gerekir. Yutabilecek kadar küçük parçalar içeren oyuncaklar alınmamalıdır. Ayrıca çocukların kontrollü dahi olsa yuvarlak ve kaygan yapılı yiyecekleri ağzına almalarına izin verilmemelidir (üzüm, fındık vs)
Diğer bir boğulma ise ev içerisinde su dolu kapların veya küvetin içine düşme şeklinde olabilir. su dolu bir kova küçük bir çocuk için oldukça tehlikelidir. Çocukların kafası vücutlarına göre daha büyük olması nedeni ile bir defa kovaya düştüklerinde kendilerini doğrultamazlar. Ev içerisinde su dolu kovalarda deterjan benzeri kimyasal maddeler bebek kurtulsa dahi çocuğun zarar görme ihtimalini artırmaktadır.
Herhangi bir şekilde boğulma hadisesi ile karşılaşma oldukça üzücü ve korku vericidir. Böyle bir anda sakin kalmak oldukça güç olsa bile hemen çocuğu bebeği tehlikeden uzaklaştırmak ve en kısa zamanda 112 aranarak yardım çağırmak gerekmektedir.
Bebek yada çocuk su içerisinde ise çıkarılmalı, ağzında bir nefes almasını engelleyen bir nesne olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ağızda nesne var ise ancak alınabilecek durumda ise müdahale edilebilir
*****Körlemesine müdahale edilmemelidir. Nesne görülemiyor ise veya tutup çekilemeyecek halde ise tıkanıklığı artırma riskinden dolayı müdahale etmekten kaçınılmalıdır.
******Unutmayın böyle bir hata çocuğun solunum yollarını tamamen tıkayabilir ve daha olumsuz sonuçlara yol açabilir.
8) Zehirlenme
Zehirlenmeler ev kazaları içerisinde en beklenmedik gibi görünen kazalardır. Zehirlenmeye neden olan maddeler ev içerisinde sürekli kullandığımız ve aşina olduğumuz ürünlerdir.
Çocuklarda zehirlenme vakalar çoğunlukla evdeki mevcut ilaçlar, ev ürünleri (deterjan, kimyasal içerikli ürünler) ve kozmetik ürünleri nedeni ile olabilir. Bu nedenle, evde ilk yardımın en önemli parçası olarak çocukların erişemeyeceği yerlerde yutulması halinde tehlikeli olabilecek ürünlerin saklanmasıdır. Böyle bir zehirlenmede çocuk kendisi kusmadığı müddetçe kusturmak için kesinlikle bir çaba gösterilmemelidir.
Hangi ürün ile olursa olsun en kısa zamanda tıbbi yardım için sağlık kuruluşlarına başvurmanız gerekmektedir.
9) Camla ilgili yaralanmalar
Kırık cam ciddi kesiklere neden olabilir ve bu nedenle genç bir aileniz varsa, evin etrafındaki malzemenin mobilya veya aksesuarlarda kullanılması dikkatlice düşünülmelidir. Kapılarda, masalarda ve raflarda kullanılan camların kırılmaya dayanıklı ve kırıldığında yaralanma ya sebep olmayacak yapıda olduğundan emin olunmalıdır. Bu tarz yaralanmalar ciddi kanama ile birlikte olabilir. Herhangi bir yaralanma durumunda kanama bölgesine gazlı bez veya bulunamaz ise temiz bir bez ile kompresyon yapılıp en kısa zamanda tıbbi yardım için sağlık kuruluşlarına başvurmanız gerekmektedir.
Ev içi gerçekleşen kazalarda acil durumlar ve tıbbi yardım için 112 Acil Servis ile temasa geçilmelidir. Zehirlenmeler için ise vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulmalı, yol ve hava şartları nedeni ile sağlık kuruluşuna varmak uzun sürecek ise u süre içinde 114 UZEM (Ulusal Zehir Danışma Merkezi) ile görüşülebilir.