Diş Sürme

Blog geri dön

Diş Sürme ve Süt Dişleri

Diş Sürme; Süt dişleri Ortalama olarak 6 ayda sürmeye başlarlar ve 30 ayda sürmelerini tamamlarlar.  işlerinin sürme süreci tamamlandığında; ağızda,  üst çenede ve alt çenede 10 tane olmak üzere 20 tane süt dişi bulunur.  Her bir çenede 2 tane süt orta kesici 2 tane süt yan kesici iki tane köpek dişi 4 tane de süt azı dişi yer alır.

Sürekli dişler ise ortalama olarak 6 yaşında sürmeye başlar ve 20 yaş dişleri hariç 12 yaşında sürmelerini tamamlarlar. Sürekli dişlerin sürme süreci tamamlandığında ağızda üst çenede 14 alt çenede 14 olmak üzere 28 tane sürekli diş bulunur. Her bir çenede iki tane sürekli orta kesici 2 tane sürekli yan kesici iki tane köpek dişi 4 tane küçük azı dişi 4 tane büyük azı dişi yer alır.

20 yaş civarında Bu diş dizisine 2 tane daha büyük azı dişi eklenmesiyle her bir kere de 16 tane sürekli dizi konumlanış  olur.

Karışık Dişlenme Dönemi

Çocuklarda 6 yaş ile 11 yaş arasındaki dana karışık dişlenme dönemi olarak adlandırılır, bu dönemde ağızda hem süt dişleri hem de sürekli dişler yer almaktadır. 11 yaş civarında ikinci süt azılarının düşmesiyle artık karışık dişlenme dönemi son bulur.

Çocuklarda diş çıkartma  sırasında; ağız içinde dişin çıkacağı bölgede kızarmalar olabilir. Diş etlerinde kaşınma hatta bazen iltihabı durumlarda görülebilir. Dişlerin sürmeye başlaması ile beraber salya miktarında artma buna bağlı olarak özellikle çene bölgesinde tahrişler ortaya çıkar. Bazen de süren diş tarafındaki yanakta; deri üzerinde kızarıklık ve uçuk lezyonlarına rastlanır. Bazı çocuklarda kulak enfeksiyonları da görülebilir.

Diş sürme dönemlerinde bu lokal rahatsızlıklardan başka genel rahatsızlıklar da ortaya çıkabilir.  Diş etlerinde dişlerin baskısı sonucu oluşan ağrı; çocukta huzursuzluğa yol açar. Ağrının şiddetli olduğu dönemlerde bu huzursuzluk ağlama krizlerine dönüşebilir.  Ayrıca çocuklarda, hafif ateş nadiren de yüksek ateş görülür. Beslenmenin rahat yapılamaması, genel direnç ve kilo kaybına yol açabilir. Sindirim sistemindeki aşırı hareketlenmeye bağlı olarak hafif ishal tablosu gelişebilir. Diş sürmeden iki üç gün önce ortaya çıkan kuru, boğmaca tarzında öksürük ile beraber solunum güçlüğü, hatta bronşit görülebilir.

 Tedavi için lokal olarak ağrı hissedilen bölgeye ağrı kesici ve rahatlatıcı jeller sürülebilir. Ayrıca ağrı kesici ve  diş bölgesindeki inflamasyonu azaltan ilaçlar uygulanabilir.

Ağrı olan bölgeye soğuk uygulaması da çocukta rahatlama sağlayacaktır.

Ayrıca çocuğa dişlerini taşıyabilmesi için özel üretilmiş diş kaşıma halkalarının verilmesi parmaklarını ağzına götürme alışkanlığını engelleyebilir.

Sürekli dişlerin sürmesi sırasında genellikle bir sorun görünmez.

Bu gönderiyi paylaş

Blog geri dön