Çocuklarınızla Birlikte Hareketlenin

Blog geri dön

Çocuk ve spor dediğimizde zaten hiç yerinde durmuyorlar bir de spora mı gidecek der gibisiniz. Tabi günümüzde daha bilinçli anne babalar bu cümleyi kurmuyorlar ancak onlar genel iş yaşamları ve yoğun hayat akışları içinde oldukça yoruluyorlar. Aslında spor ailece katılınması gereken bir aktivite.Çocuklar spora ne zaman başlamalı konulu yazımız da ilginizi çekebilir.  Çocuğunuzun fizksel olarak aktif olmasını sağlamanın 11 yolu adlı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Aile ve Spor Bilinci Geliştirme

Hareketsiz yaşam ya da sedanter yaşam dediğimiz durum , çok az hareket ederek , egzersiz yapmadan, genelde oturararak geçirilen yaşam tarzıdır . Erişkinlerde olduğu gibi hareketsiz yaşam çocuklarda da günümüzde çok sık rastlamaktayız.

sporun çocuğa faydaları nelerdir

Çocuk Ve Spor

Fazla korumacı anne babalar, binalarda yaşam, açık havada geçirilen zaman sonucunda çocuğum dışarıda hasta olacak diye olan yersiz ve gereksiz korkular nedeni ile çocuklarımızı hareketsiz yaşam tarzına kendimiz yönlendiriyoruz. Bu sosyal ve çevresel şartlara ek olarak, çocuklarımızın yetiştirmesi gereken ödevleri , bağımlılık halinde olan televizyon izleme, bilgisayar ve tabletten oyun oynama gibi davranışların artmış olması hareketsiz yaşam tarzının sürekliliğini sağlayan çok önemli etkenlerdir.

Sporun Çocuk Sağlığına Etkileri

Hareketsiz geçirilen günlerin karşılığı kısa dönemde kilo, uyku problemleri, algılamada zayıflık iken uzun dönemde günümüzde en önemli sağlık sorunlarının başlıca nedenidir .

Bu sorunların temelleri sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı nedeniyle çocukluk dönemlerinde atılmaya başlanmaktadır.

Çocukluk çağında hareketsiz yaşam tarzının en önemli sorunu obezitedir. Mart 2014 yılında yapılan bir araştırmaya göre ailelerin % 55 ‘inin çocuklarında obezite  sorunlarının olduğunun farkında olmadığı belirtilmiştir.

Obezitesi yaşam boyu devam eden bireylerin kalp damar hastalıkları , karaciğer hastalıkları  , eklem rahatsızlıkları ve bazı kanser türlerine yakalanma olasılıkları yüksek olduğu bilinmektedir.

Hem sosyal hem de sağlık sorunu kaynağı  olan az hareketli çok oturan çocuklar  yerine; hareketli ve enerjik çocuk modelini geliştirmek onların gelecekte sağlıklı bireyler olmasında çok önemli katkıları olacaktır. Hareketli yaşam tarzı değişikliği için en önemli etken anne, babaların örnek davranışlarının farkında olmalarıdır. Hareketsiz , spor yapmayan , açık havada çok az zaman geçiren anne babası olan çocuklar doğal olarak onlara benzeyeceklerdir. Kendisi hareketsiz olan ebeveynlerin , çocuklarından daha hareketli olmalarını beklemeleri biraz düşüncesizlik olacaktır.

Düzenli egzersizin ve hareketli yaşam tarzının çocuklara katkıları ;

  • Kaslarının esnekliği, kuvveti artacaktır.
  • Motor becerilerinde ve dengelerinde gelişme sağlayacaktır
  • Kendine güvenlerinin artmasına  katkısı olacaktır
  • Farklı durumlarla karşılaştığında çözüm üretebilme kapasitesini geliştirecektir.
  • Stres seviyelerini azaltacaktır.
  • Daha sosyal olacağı için insan ilişkilerinde daha başarılı olabilecektir.

Düzenli egezersiz sıklığını arttırmak için aşağıdakiler yapılabilir

  • Çocukları mümkün olduğunca ev dışında oyun oynamaya yönlendirmeliyiz
  • Televizyon , bilgisayar ve tablet gibi ekran bağımlılığı yapan aktiviteleri günde 1 – 1,5 saat ile kısıtlamalıyız.
  • Arkadaşlarıyla serbest zaman geçirme fırsatlarını arttırmalıyız
  • Anne ve babalar onlarla beraber dış ortamda egzersiz, oyun, gezinti gibi faaliyetleri arttırabilirler
  • Oyuncak alırken ev içinde kullanılabilecek oyuncakların yerine, bisiklet, uçurtma, kaykay , scouter gibi dış ortam oyuncakları almaya özen gösterebiliriz.
  • Tabiki en iyisi sürekli ve düzenli , çocuğumuzunda seveceği bir sporu bilinçli olarak , eğitmen gözetiminde yapmalarını sağlamaktır

Bu gönderiyi paylaş

Blog geri dön