Ateşli çocuk aileleri en tedirgin olduğu durumlardandır. Ateş bir çok hastalığın belirtisi olabilir. Ateş bir hastalık değil, sonuçtur. Ateş düşürmenin bilinçli yapılması, yanlış uygulamalardan uzak durulması önemlidir.
Eğer çocuğunuz normal görülüyor ve sadece ateşi var ise ateş takibi yapabilirsiniz. Çocuğunuzda ateşin yanında uykuya eğilimi, hızlı kalp atımı, hızlı soluma, şiddetli öksürük ve ya hasta olarak görülüyorsa ek tedaviler almaya ihtiyacı olabilir.
Eğer çocuğumuz halsiz yorgun görülüyor ve ateş düşürücü vermemi,z gerekiyorsa , ibuprofen grubu ya da parasetamol gurubu ateş düşürücülerden verebiliriz. Potansiyel olarak öldürücü bir hastalık olan Reye Sendromu nedeni ile ASPİRİN HİÇ BİR ZAMAN VERİLMEMELİDİR.
Yenidoğan ve 3 aydan küçük bebeklerdeki ateş :
Eğer bu çocuklarımızda ateş belirlediyseniz mutlaka bir doktor muayenesi gereklidir. Bu çocuklardaki her ateşli durum önemlidir.
Soğuk Banyo Önerilmemektedir
Ateşli Çocuk için soğuk suyla banyo hem çok rahatsız edici olur, hem de titremeden dolayı ateşi daha da yükseltebilir. Ilık suyla banyo yaptırılabilir.
Sıvı Takviyesi yapılmalı ile dehidratasyondan kaçınılmalıdır.
Ateşli çocuklarda normal vücut sıcaklığına göre daha fazla su kaybı olmaktadır. Sıvı kaybının artması ateşi daha da yükseltebilir. Su, çorba ve rehidratasyon sıvıları kaybettikleri sıvıların yerine konması için çok iyi tercihtirler. Küçük miktarda alacakları sıvı gıdalar dahi onlara faydalı olacaktır. Çocuğunuz ateşli dönemde yemek istedikleri her şeyi yiyebilir. Yemek istemediğinde de zorlamamalısınız. Genel olarak iştahsız olduklarını unutmamanız gereklidir.
Dinlenme
Enfeksiyon ile mücadele etmek için vücudun enerjiye ihtiyacı vardır. Bunu da dinlenerek sağlamalısınız.
Ne zaman doktorunuza başvurmanız gereklidir ?
Eğer çocuğunuzda aşağıdaki bulgular var ise doktora başvurmanız gerekmektedir.
Beslenme istemiyorsa
Dehidratasyon bulguları varsa – azalmış idrar çıkışı , kuru ağız , göz kürelerinde çökme
Çok sinirli ise
Boyun hareketleri sert ise , ense sertliği var ise
Sürekli kusma var
Ateş 3 günden fazla sürmüşse
Kulak, karın ya da boğaz ağrısı var ise
Nöbet geçirdi ise
İdrar yaparken ağrısı varsa
Döküntü varsa
Dudakları gri – mavi renk arası ise
Karnın sağ kısmında ağrı var ise ( özellikle apandisit açısından)